Wat is bijstand?

De bijstand is in het leven geroepen voor mensen die niet genoeg inkomsten hebben om hier van te kunnen leven. Het kan zijn dat je geen geld kunt verdienen of dat je te weinig hebt, dan kun je in de problemen raken omdat je de huur niet kunt betalen, geen rekening kunt betalen en de dagelijkse boodschappen kunnen vaak niet worden gedaan. Het kan zijn dat je zelf niet in staat bent om snel betaald werk te vinden, dan kun je de bijstand aanvragen. Het kan ook zover zijn dat je geen recht hebt op een WW of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ook dan is de bijstand een oplossing en kan deze worden aangevraagd.

De WWB, de Wet Werk en Bijstand zal het voor je regelen. Je moet naar de gemeente gaan en daar kan de bijstand worden aangevraagd. In deze wet staat dat de gemeente noodzakelijke kosten als huur, eten, zorgverzekering e.d. in kaart moet brengen en er voor moet zorgen dat je deze kosten kunt betalen. Iedere maand krijg je dan van de gemeente een bedrag en dat is de bijstandsuitkering.

De bijstand wordt ook wel gezien als een gezinsuitkering. Bij het in kaart brengen welk bedrag je aan bijstand krijgt wordt er ook gekeken naar het inkomen van gezinsleden en huisgenoten. Er zijn echter wel verplichtingen wanneer je in de bijstand gaat. Je moet dan namelijk alles op alles zetten om zelf weer werk te vinden. Als dat niet lukt zal je begeleiding krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>